Koledzy proszę o pomoc kupiłem kabel taki jak w linku
Zamieszczone przez beatnik
lepiej coś takiego FTDI
jeden
http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg...238777212.html plus do tego przejściówkę nr 3 do landi. Niestety nie mogę się połączyć ze sterownikiem. próbowałem wersje 2.2.0.1, 2.4.3, 2.1.6.3c 2.1.5.0 c i za każdym razem jest tak samo czyli próbuje się łączyć i na tym pozostaje tzn. na nic nie reaguje nawet programu nie można wyłączyć.
Zauważyłem że w końcówce złącze bazowe są tylko 3 piny a w przejściówce 4 czy tak ma być? może to jest powodem że brakuje tego jednego pinu i jest brak połączenia.
piter-wroc, Zobacz co masz wygrawerowane na sterowniku ( ten koło akumulatora ) , jak wersje softu FW 3.00 to najnowsze oprogramowanie ,a jak FW 16.00 to te stare , we wtyczce powinny być trzy piny .
Poczytaj parę postów do góry pisałem o tym .
Witam mam pytanie i prosze sie nie smiac po prostu denerwuje mnie ta bezradnosc i postanowilem cos zrobic w tym kierunku.A mianowicie na poczatku mialem problemy z kontrolkami swiecacymi sie w aucie wachalem sie kupic kabelek ale postanowilem ze trzeba sie nauczyc wiec kupilem vag 5053 do auta i dzis smigam sobie bez problemu... Teraz mam jescze jeden problem a mianowicie po 5 latach zaczelo sie cos dziac z gazem i musialem jechac na regulacje gazu (zapalalo sie na vagu za wysoka mieszanka) pojechalem i dostaelm szoku 200zl za podlaczenie oraz 50regulacja i mnie trafilo dlatego chce kupic sobie kabelek i czytam na forum ze koledzy pomagacie wiec chce kupic kabel mozecie pomoc? Mam 1,6 BFQ silnik z 2008roku jaki kabelek musze kupic bo duzo tego widze jest na allegro dlatego prosze o pomoc
danielosy, Na razie to z twojego opisu możemy tylko użyć szklanej kuli od wróżki :diabelski_usmiech , napisz jaką masz instalację gazową : firma i model a wtedy coś się doradzi .
hehe tak sie rozpedzilem ze zapomnialem, mam instalacje landi renzo (fabryczna)a zrobilem teraz zdjecie wtyczki - bo wydaje mi sie ze to ta? lezala kolo akumulatora na krotkim kablu ,inne sa gdzies przypiete na sztywno wiec podejrzewam ze to chyba ta??A tak z doswiadczenia mozecie powiedziec czy jest ciezko ustawic taka instalacje??Na poczatku myslalem ze vag tez jest kosmos ale z biegiem czasu opanowuje go firma ok wiem a jaki model? w ksiazce pisze lanirenzo omegas Wystarczy czy jescze gdzies pisze pelna nazwa?
a powiedz mi kolego jest ciezko polapac sie w tym programie?takie podstawowe typu kasowanie bledow mapowanie lub w dalszym etapie ustawienie regulacja??zrobie to wszystko z tym kablem?? znalazlem jescze inny kabel po tym co pisalem ci cena chyba wieksza ze sa diody a potrzebne to jest?? http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg...300326843.html a powied zmi jescxze jedno znasz sie na tym?bo siostrze w skodzie trzebaw ymienic wtryski listwe cala idzie np zrobic tak z apomoc kabla cale ustawienia komp z lpg skopiowac na dysk laptopa a potem wymienic listwy i wczytac po prostu cale dane spowrotem??
Zrobisz wszystko co chcesz bo masz takie możliwości jak w ASO , oni pracują na takim interfejsie tylko z tymi diodami , a oprogramowanie do tego masz oryginalne ze strony LR , czyli komplecik .
A jak je pobrać masz odpowiedź w tym linku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=325 .
Osobiście używam kabla z twojego linka i sprawuje się OK .
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Moja centrala Landi Renzo ma cod 616 264 001 czyli teoretycznie potrzebuje programu 2.4.3 i taki ściągnąłem ze strony gdzie kupiłem kabel http://lpg.ccy.com.pl/infusions/pro_...d.php?catid=30 ale jak próbuję sie połączyć czy to bez kabla czy z kablem podłączonym do centrali program się zawiesza i na nic nie reaguje. Nic się kompletnie nie dzieje aż do tego stopnia że muszę kompa restartować bo się zamknąć nie chce. Z innymi wersjami jest tak samo. Przeczytałem cały wątek ale nie wiem co z tym zrobić.
program się zawiesza i na nic nie reaguje. Nic się kompletnie nie dzieje aż do tego stopnia że muszę kompa restartować bo się zamknąć nie chce
Też miałem podobne jaja z tą wersja 2.4.3 Odinstaluj to co masz wgrane , wyczyść Program Files, ściagij sobie pragram z innej strony i w tedy zobaczysz czy bedzie chodziło, albo spróbuj może też z wersja 2.16.
piter-wroc, Zrób tak jak Ci podpowiada leonn , jeżeli będzie nie odpowiedni soft do twojego sterownika to powinno wyrzucić błąd error code C03 a nie wieszać program , a sam ten program bez interfejsu chodzi płynnie ? , bo jak i tu się wiesza to masz już odpowiedź .
piter-wroc, Zrób tak jak Ci podpowiada leonn , jeżeli będzie nie odpowiedni soft do twojego sterownika to powinno wyrzucić błąd error code C03 a nie wieszać program , a sam ten program bez interfejsu chodzi płynnie ? , bo jak i tu się wiesza to masz już odpowiedź .
Zrobiłem tak jak radziliście ale dale nie trybi. Program bez interfejsu chodzi płynnie do momentu kiedy się chce połączyć zarówno z włożonym kablem jak i bez jak tylko dam połącz od razu się wiesza i nie reaguje. Ściągnąłem najnowszy soft ze strony landi.pl 2.16.c i też to nic nie dało. Może podrzućcie linka do programu który działa u was. Jak już to nie pomoże to nie wiem o co chodzi.
piter-wroc, spróbuj na innym kompie, a jak dalej nic nie pomoze i będzie bez zmian to dzwoń do tego od kogo kupiłeś kabel. Bo może masz kabel uwalony. Ja mam wersję 2.16.4.434 C na chomiku znajdzesz.
Skoro program działa to problem jest w sterownikach do kabla (jakiś konflikt). Ja mam ten tańszy kabel od CCY i za pierwszym razem też miałem problem z połączeniem z centralką. Zmieniłem sterowniki z ich strony i już hula. Ja mam win 7 x64. Czasami jeszcze firewall potrafi zablokować połączenie. Ale najpierw sprawdź sterowniki. Tu masz dwie wersje jedna z nich powinna zadziałać
Ja mam
PS. Jaszcze kwestia bałaganu w kompie im więcej programów - tym większy problem ze sterownikami
piter-wroc, Coś masz ewidentnie namieszane w kompie , bo po uruchomieniu programu ( mam ze strony LR ) bez interfejsu nie powinno się nic wieszać a jak dasz na połącz to powinno wywalić ramkę z komunikatem " Połączenie nie możliwe sprawdź połączenie ERROR CODE C01 " i jak klikasz na OK to program normalnie chodzi , czyli wchodzisz w zakładki i możesz załadować ustawienia i program wszystko łyka .
Do póki nie ogarniesz porządnej instalacji programu to nie będzie Ci działać interfejs .
Przy instalacji programu odinstaluj starą wersję i wyczyść rejestry .
Spróbuj użyć też innego laptopa , sam program musi chodzić płynnie po próbie połączenia bez interfejsu .
Tak jak pisze gregors sprawdź też firewalla może on coś miesza .
Drodzy koledzy prosze kogos kto sie juz zna i jest w stanie mi pomoc.A mianowicie przy ustawieniu insalacji gazowej a dokladnie wyskakuje mi blad ,, za bogata mieszanka rzad cylindrow 1" Mialem takie problemy w tamtym roku pojechalem do aso zrobili mi i mialem spokoj az do dzis. Zamowilem kabelek co radziliscie ze str http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg...300326843.html na int landi i czekam na poczte ale jestem niecierpliwy dlatego prosze kogos o pomoc i cierpliwosc zeby napisal mi krok po kroku co musze spr i co ewentualnie podkrecic lub zmniejszyc (regulacja) zeby kontrolka silnika zas sie uspokoila. Podejrzewam ze do konca tyg powinna pocza dojsc ale wiem ze pare odp sie znajdzie i chcialem je juz wczesniej rozpatrzyc.... KIedys mialem problem z komp do silnika (vag) ale po waszej pomocy teraz stwierdzam ze to banalne i smigam sobie juz sam ale zawsze jest najgorzej ten 1 raz. Prosze nie pisac ze jak sie nie znam to lepiej nie ruszac, jak sie nauczylem programowacprzez komputer naczepy i moj samochod to taki gaz powinno byc bez problemow ale najgorsze jest sie wczuc i zaaczac ustawiac dlatego proze o pomoc i wyrozumialosc pozdrawiam
danielosy, Widzę że kolega nie czytał wątku od początku , jest tam dość dokładnie opisane co zrobić i gdzie i jakie mają być podstawowe parametry , po podpięciu się do swoje instalacji bardzo szybko dojdziesz co poprawić i gdzie .
Program jest dość intuicyjny a dużo też Ci pomoże literatura ze strony LR .
Bogatą mieszankę bardzo szybko skorygujesz na swojej mapie ale najpierw musisz mieć interfejs , bez tego ani rusz .
A jak sprawdzic koledzy jaki mam kolor wtryskow?wymienial ktos moze? bo znalazlem nr na listwie spisalem go potem wpisalem do allegro i wyskoczylo mi to http://allegro.pl/listwa-med-omegas-...326910265.html ale pisze na str ze sa czarne i zielone biale a skad mam wiedziec jaki ja mam kolor ma ktos podobny silnik co ja i wymienial juz moze? bo mam ten sam nr co na zdjeciu oraz ta sama firma bosch
danielosy, a wczym dokładnie problem ?
- zlokalizowałeś złącze w samchodzie?
- soft zainstalowany ?
Tak na prawdę to proste. Jak wszystko masz ok to:
- podłączasz do złącza w aucie (luźny kabel koło akumulatora) nigdzie indziej ci wtyczka nie wejdzie
- podłączasz do USB i włączasz soft.
- potem wybierasz z menu POŁĄCZENIE opcję POŁĄCZ lub skrótem Ctrl+C
Komentarz